Saltar a continguts

Banc del Temps de Sant Cugat

Navegació

Menú principal

Una mica d'història

Un banc adult i consolidat i un banc jove amb molt de futur

El Banc del Temps de Sant Cugat Centre es va crear el desembre de 2004, impulsat per l'Ajuntament. Actualment compta amb més de 500  socis i sòcies. El Banc del temps de Mira-sol va ser creat al maig de 2017, gràcies a la iniciativa d'unes veïnes del barri i amb el suport de l'Ajuntament.
Els Bancs del Temps van ser concebuts inicialment com un projecte de gènere, de suport a les dones, amb l'objectiu que poguessin gaudir de més temps lliure gràcies a la xarxa de solidaritat. Actualment els Bancs del Temps han pres una nova orientació més comunitària i oberta al conjunt de la població.

Del Canadà a Austràlia, fins a Sant Cugat


Les experiències d'intercanvis de temps, de treballs i de serveis fa alguns anys que es desenvolupen a diferents llocs del món. Un dels primers llocs on es van realitzar intercanvis fou a Canadà, Nova Zelanda, Austràlia i el Regne Unit.

Quant a l'intercanvi de temps, el país pioner ha estat Itàlia. L'any 1992 el sindicat pensionista de Parma fou dels primers en posar en pràctica el projecte d'intercanviar temps per resoldre problemes de la vida quotidiana. L'any 1995, l'experiència es va fer extensiva a d'altres ciutats. Actualment ja existeixen uns 300 bancs.

A Catalunya, els primers bancs van néixer a Barcelona, als barris de l'Eixample i Horta Guinardó. L'Associació Salut i Família impulsa i coordina les experiències a Catalunya i Espanya. Sant Cugat està integrada en aquesta xarxa de bancs del temps. L'entitat organitza cada tardor unes jornades internacionals a Barcelona.